Alina Gabriela Păun

Stagiu Erasmus 2012-2013
Universitatea de Științe Sociale și Politice Panteion, Atena, Grecia

Universitatea de Științe Sociale și Politice Panteion din Atena, prima școală de științe politice din Grecia și printre primele trei din Europa, astăzi, instituție ce acoperă toate științele sociale și politice și susține extinderea și în alte sectoare ale științei, a fost înființată în anul 1927 de către cipriotul Georgios S. Frangoudis (1869-1939) și grecul Alexandros I. Pantos (1888-1930), după modelul Ecole Libre des Sciences Politiques din Paris.

La data de 2 ianuarie 1927, președintele republicii a pus piatra de temelie a clădirii principale, situată ,în prezent, pe bulevardul Sygrou din Atena.

Oficial, cursurile au început la data de 18 noiembrie 1930 în prezența primului ministru din acea perioadă (Eleftherios Venizelos).

Datorită puterii de convingere și enuziasmului lui Fragoundis, precum și viziunii și prezenței de spirit lui Venizelos, în anul 1931 a luat naștere Școala de Științe Politice Panteion, viziunea comună a celor doi fondatori devenind realitate ( în iunie 1930 cofondatorul Pantos – cel după al cărui nume a fost intitulată universitatea, a murit, lăsand ca și testament – dorința sa de a fi înființată o astfel de școală de științe politice ).

În anul 1937 a fost declarată Școala Superioară de Științe Politice, iar de acum înainte aceasta urmând să funcționeze ca o instituție publică, iar în anul 1939 școala a fost redenumită ca și Panteion-Școala Superioară de Științe Politice și Administrație Publică, devenind o tradiție pentru aceasta în a organiza dezbateri publice pe teme de interes general, pe lângă conferințele științifice organizate periodic.

Prin Legea nr.540/1943, școala și-a recăpătat vechea denumire – cea de Panteion Școala Superioară de Științe Politice, denumire sub care a funcționat până în anul 1989 și a dobândit dreptul de a acorda diplome de doctorat.

În anul 1963 durata studiilor a fost extinsă la 4 ani și au fost înființate cele două departamente : Departamentul de Științe Politice și Departamentul de Administrație Publică.

După reorganizarea învățământului superior prin Legea nr.1268/1982, în 1983 școala a fost împărțită în trei departamente (PD 462/83), acestea fiind:
a) Departamentul de Științe Politice și Studii Internaționale,
b) Departamentul de Administrație Publică
c) Departamentul de Sociologie.

În anul 1989, școala a fost redenumită ca și Panteion Universitatea de Științe Sociale și Politice ( denumirea de astăzi ), fiind alcătuită din 8 departamente ( facultăți ):
1. Departamentul de Științe Politice și Studii Internaționale
2. Departamentul de Administrație Publică
3. Departamentul de Sociologie
4. Departamentul de Dezvoltare Urbană și Regională
5. Departamentul de Politici Sociale și Antropologie Socială
6. Departamentul de Comunicare și Mass-media
7. Departamentul de Psihologie
8. Departamentul General de Drept

Ulterior, Departamentul de Științe Politice și Studii Internaționale a fost împărțit în două departamente separate:1. Științe Politice și Istorie și 2. Studii Internaționale și Europene.
Departamentul de Dezvoltare Urbană și Regională a fost redenumit Departamentul de Dezvoltare Economică și Regională și Departamentul de Comunicare și Mass-media a fost redenumit Departamentul de Comunicare, Mass-media și Cultură.

În cele din urmă, Departamentul de Politici Sociale si Antropologie Socială a fost, de asemenea, împărțit în două departamente separate: Departamentul de Politici Sociale și Departamentul de Antropologie Socială.

Programele de studiu sunt anual adaptate astfel încât univeristatea să poată păstra un nivel înalt de competitivitate, în funcție de necesitățile naționale și cele mondiale.
Departamentul de Studii Internaționale și Europene a funcționat pentru prima dată independent în anul 1997-1998, fiind format din următoarele secțiuni: Instituții internaționale și europene, Relații internaționale,Economia politică internațională și Relații Culturale.

Având la bază îndelungata tradiție a Universității Panteion în domeniul dreptului internațional și al relațiilor internaționale, acest departament a implementat un program modern, la cele mai înalte standarde, punând accentul pe abordarea multi-științifică și îmbinare a teoriei cu practica.

Departamentul are un profil internațional (programe de mobilitate Socrates / Erasmus, participarea la activități internaționale), iar în cadrul acestuia își desfășoară activitatea un număr de 28 de cadre didactice cu o mare experiență în acest domeniu, mulți dintre ei având participări active în zona politicii externe a Greciei, dar și în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, Organizației Națiunilor Unite și al altor organisme internaționale.

Programul departamentului promovează dreptul internațional și instituțiile internaționale, relațiile internaționale, dreptul și politica Uniunii Europene.
Centrul European de Cercetare și Educație pentru Drepturile Omului a fost creat în anul 2005 de profesorul Stelios Perrakis , fiind un forum de cercetare foarte activ, care promovează diferite activități științifice ( organizarea de seminarii, colocvii, publicarea de studii și bi-lunar Buletinul Drepturilor Omului, Dreptului Umanitar și Acțiunilor Umanitare ).

Cursul de Studii Postuniversitare cuprinde ca și domenii de specialitate: Drept Internațional și Studii Diplomatice, Relații Internaționale și Studii Strategice, Dreptul și Economia Comerțului Internațional și Investițiilor, Drept European și Politică (programul Jean Monnet), Mediul si Dezvoltarea Durabilă ( programul Jean Monnet ), Economia Politică Internațională.

Începând cu data de 13 mai 2013, pentru 2 săptămâni am început activitatea la Universitatea Panteion , activitate (”staff training mobility” ) potrivit căreia am participat la seminarii și cursuri postuniversitare în cadrul departamentului mai sus prezentat, activități desfășurate sub îndrumarea domnului profesor Stelios Perrakis – E.MA Director at Panteion University of Social and Political Sciences – International and European Studies.

La Universitatea Panteion sunt înscriși un număr de 16.500 de studenți, studiile universitare fiind efectuate pe o durată de 8 semestre, și ceea ce este cu adevarat notabil este faptul că un număr mare de studenți provin și din alte state decât Grecia, precum Albania, Pakistan, Egipt, Orientul Apropiat etc, iar cadrele didactice și personalul administrativ sunt în număr de aproximativ 500 de persoane.

De asemenea, universitatea organizează un număr de 13 cursuri postuniversitare , incluzând 3 Institute de cercetare, 3 Centre de cercetare și 4 Laboratoare.

Universitatea Panteion cooperează cu un număr de 65 de universități și instituții din 17 țări europene, anual un număr de 300 de studenți plecând în diverse instituții prin intermediul programelor Erasmus/Socrate; deși este o unitate de învățământ de elită a Europei, în ultimii ani, mai exact decât Grecia se confruntă cu o situație economică ”dificilă” și numeroase frământări politico-sociale, numărul studenților și al cadrelor didactice care au venit prin intermediul programelor sus menționate s-a redus (70 de persoane pentru anul universitar 2012-2013).

Ca și locație, Universitatea Panteion este situată pe bulevardul Sygrou nr.136, bulevard care leagă centrul orașului de zona de sud a Atenei (Glyfada); universitatea este alcătuită din 3 clădiri principale, dintre care una (clădirea centrală, cea mai veche dintre ele ) este cea în care se află birourile rectorului, ale decanilor, alte birouri administrative și biblioteca universității, în celelalte două clădiri ( mai noi – de aproximativ 6 sau 7 etaje fiecare ) desfășurându-se cursurile și seminariile.

Ceea ce este cu adevărat remarcabil în acestă universitate și mie, personal, mi-a lăsat o impresie deosebită este Biblioteca Universității Panteion. Situată în clădirea centrală a universității, biblioteca are o suprafață de 1750 mp și este așezată pe 4 etaje, scopul său fiind de a oferi comunității academice o mare varietate de materiale.

Biblioteca dispune de o sală de lectură și, de asemenea, funcționează și ca o bibliotecă de împrumut. Colecția sa acoperă o zonă științifică largă de științe sociale și politice, cu accent pe sociologie, istorie, drept și științe politice, filosofie, psihologie, economie, management, literatură, știință informații, antropologie socială, criminologie, matematică și contabilitate.

Colecția cuprinde materiale scrise, în principal în limba greacă, dar și în alte limbi, cum ar fi engleza, franceza, germana si spaniola: 70.000 monografii, 547 de abonamente active dintr-un total de 763 de reviste, mai mult de 10.000 de reviste electronice, baze de date on-line, 15 de baze de date bibliografice pe CD- uri care acoperă perioada 1998-2002, 60 de CD-uri de muzica clasica, 85 CD-uri educative, 20 de hărți, 500 VHS și DVD-uri cu filme clasice, și 308 slide-uri de la National Gallery din Londra.

Există o anumită procedură de urmat pentru a accesa acestă bibliotecă și, în acest scop, sunt organizate cursuri ( de fapt seminarii de instruire ) asupra modului în care se desfășoară activitatea în acest loc; există o sală amenajată în cadrul bibliotecii, la parter, în care cei ce doresc să acceseze biblioteca, sunt instruiț în acest sens, cursurile fiind gratuite.

O altă particularitate a acestei biblioteci este faptul că ea poate fi accesată inclusiv de persoanele nevăzătoare, întrucît biblioteca este dotată cu mai multe aparate, cu ajutorul cărora numeroase lucrări sunt convertite în sistemul ”Braille”.

Cărțile foarte vechi, unicat sau rare sunt păstrate într-o cameră specială, în care nu există fluctuații de temeratură și umiditate.

Din discuțiile purtate cu responsabilii Erasmus de la Universitatea Panteion, Universitatea Nicolae Titulescu a trimis anterior studenți în cadrul programului Erasmus și dorește, la rândul său, să trimită studenți în România, în cadrul Universității Nicolae Titulescu, dar și cadre didactice proprii.

Departamentul de Relații Internaționale & Uniune Europeană este condus de doamna Aggeliki Kardiacaftiti, care împreună cu toată echipa aflată în subordinea ei sunt persoane foarte competente profesional în acest domeniu, dar și niște gazde desăvârșite și afirm acesta, întrucât, pe tot parcursul activității mele în această universitate, acestea m-au îndrumat, mi-au răspuns la toate întrebările pe care le-am avut, mi-au recomandat și mi-au oferit toate informațiile de care am avut nevoie, astfel încât activitatea mea să fie una eficientă, calitativă și încununată de succes.

Alături de activitatea desfășurată la Universitatea Panteion am vizitat și alte instituții din Atena : Curtea Supremă de Justiție ( Areios Pagos), Curtea de Apel din Atena și Tribunalul din Atena, Consiliul de Stat, asistând , la unele dintre ele și la procesele publice.

Atena, capitala Greciei, deși este un oraș modern, fiind considerat leaganul civilizatiei si democrației vestice, este în același timp încărcat de istorie. Oras-stat în antichitate, un adevarat centru al artei și filosofiei, Atena de astăzi este centrul cultural, politic, economic, financiar și industrial al Greciei.

Atena, unul dintre cele mai fascinante mari orase ale Europei, se bucura de o istorie impresionanta, teatre antice, muzee, galerii de arta dar si plaje insorite. Majoritea turiștilor sunt atrași de partea veche, istorică a orașului si monumentele de aici: Acropole, Parthenon si Muzeul National ce gazduiește istoria vie a Greciei antice.

Atena a gazduit Jocurile Olimpice din 2004 și, odata cu acest eveniment, orașul a suferit o transformare pozitivă: din metropola plină de poluare si aglomerație, Atena a devenit mai sănătoasă, mai sofisticată și mai cosmopolitană.

Acum turiștii pot admira atracțiile istorice ale Atenei și în același timp să se bucure de noul metrou, infrastructura excelentă, zonele pietonale și atmosfera unei capitale moderne.

Ca o concluzie, apreciez că am reușit să consolidez, prin această deplasare, legătura existentă între Universitatea Nicolae Titulescu și Universitatea Panteion, iar Atena este un oraș fascinant și minunat…

ALINA GABRIELA PĂUN